Imena i titule

Ponedeljak, Petak, Nedelja. Blagoslov, Radost, Napredak. Milost, Dobrota, Strpljenje. Pitate se zasto sam napisala ove reci velikim slovima? Zato sto su to prevodi nekih od imena ljudi u Nigeriji!

U Nigeriji je znacenje imena deteta vrlo bitno. Ako ne daju ime detetu po nekom od verskih velikana (Dzon, Muhamed, Majkl…), onda je bitno da ime ima neko “veliko znacenje”.

Svaki Nigerijac ima minimum dva imena i jedno prezime – jedno “englesko” ime, jedno “plemensko” ime i prezime. Kao sto sam vec rekla, engleska imena su ili verska, ili imaju neko znacenje (strpljenje, radost, blagoslov…).

Sto se tice “plemenskih” imena i ona isto imaju duboko i lepo znacenje. Pleme Yoruba cesto dodaje rec Olu (skraceno za Bog), dok Ibo pleme dodaje imenima Chi (u prevodu Bog). I tako ta plemena imaju imena koja znace bozji dar, bog je dobar, bozja lepota, bog je veliki, bozja radost…

Nasim ljudima to mozda i nece biti tako cudno, jer su do skoro  (pre nego sto smo postali kul i zapadnjaci), i kod nas bila u trendu imena koja nesto znace (Bogoljub, Srecko, Dragan, Ljubomir, Miroslava itd.).

U Nigeriji ne deluje da ce njihova tradicija i kultura biti iskorenjena minimum narednih sto godina. Nigerijci su vrlo ponosni na svoje korene i obicaje, i zaista se trude da ih sacuvaju.

MALO VISE O TITULAMA

Cesto sam pisala, i nastavicu da pricam o tome koliko je Nigerija klasna drzava. Vec sam i napomenula da su sami Nigerijci ti koji postavljaju i namecu klase medju sobom. Svi se trude da postanu “neko i nesto”, i cesto se zapanjim kako se neki “veliki” Nigerijci ophode prema svojim vozacima, sluzavkama ili radnicima. Podseti me na srednji vek.

I sta ce bolje da pokaze da si “neko i nesto”, nego titula ispred imena? Ne postoji titula na ovom svetu, a da se ne koristi u Nigeriji! Trebalo mi je nekoliko godina da shvatim sta koja titula znaci, a mislim da i dan danas ne shvatam neke. Neke titule su verske, neke plemenske, neke obrazovne. Neki Nigerijci se ne hvale svojim titulama, dok drugi, kojima je titula jedini nacin da budu “postovani”, budu jako uvredjeni i drski ako ih ne oslovis njihovom titulom.

Njegovo Visocanstvo, Emir, Alhadzi (hadziluk), Princ, Barrister (advokat), Chief (i dan danas ne shvatam kako se ova titula dobija, ali nesto plemenski), Honorable (pocasni), Pastor, General… Verske institucije dodeljuju svoje titule, vojne i policijske, pak, druge, politicke titule se odvojene, rojalne drugacije…  Ma, da pisem do sutra ne mogu da nabrojim sve titule. Jedna osoba moze imati i po deset razlicitih titula i dostignuca (zvuci kao majka zmajeva kad krene da nabraja).

Evo par anegdota da opisem vaznost titula. Jednom kad sam pisala jednom ministru vezano za neki projekat, vratio mi je pismo da prepravim jer sam zaboravila da dodam jednu od njegovih titula.

Jednog starijeg gospodina (koji je dosao da pita za uslugu), koga sam oslovila sa Mr. Akamnonu (Gospodin Akamnonu), jako sam uvredila. Besno se okrenuo i odbrusio mi: “Chief Akamnonu”. Izvin’te, molim Vas.

Ako kupujete kartu za let na vebsajtu nigerijske kompanije, osim kolone za pol i godiste, imate i padajuci meni sa oko pedesetak titula. Cisto da se zna. Mnogi ce bezobrazno pokusati da spuste radnike i izbegnu procedure zbog svojih titula.  

Skoro dok sam sedela u cekaonici kod lekara (secate se moje malarije?), neki decak od tri godine koji je cekao sa bakom mi je prisao i zagledao me. Ja sam ga pomazila i pitala sam ga kako se zove. On me je stidljivo gledao i cutao. Baka mu je doviknula: “Reci teti (ne vise seki) ‘Zovem se Dzon'”.

Decak se okrenuo, namrstio obrvice i glasno rekao: “Ne, ja sam Barrister Dzon.” Mozete samo da zamislite koliko neki advokat iz njegove porodice potencira titulu, kad on vec sa tri godine zna da odbrusi.

Vecina titula ima i neki simbol da se oznaci da ta osoba ima to zvanje. Na primer, kraljevi nose posebne kape i stapove dok Chief nosi crvene ili zelene kape. Kad dolazite u Nigeriju, obratite paznju na titule. Mnoge mozete uvrediti ako izostavite njihovo zvanje, dok mnogo toga mozete i dobiti ako ne izostavite i pokazete da cenite status te osobe.  

Liliana K story Ljiljana Kostic nigerija nigeria serbia blog
Chief kapa

Sto se mene tice, ja imam vrlo jednostavan pogled na postovanje. Postoji ono osnovno, bazicno, kojem su me roditelji naucili. Postuj svako ljudsko bice (zivo bice). Postuj starije, mudrije, uspesne i tako dalje.

Ali, postovanje se nadogradjuje. Mozes biti i doktor i svestenik, ako si los covek i tretitiras druga ziva bica kao smece, od mene u najboljem slucaju mozes dobiti samo ono osnovno postovanje.

Liliana K

5 Comments Add yours

 1. Vesna says:

  Hvala na predivnom informisanju i opisu,odlican tekst!!!👏

  Liked by 2 people

 2. Radosav Mitrovic says:

  lajk!
  🙂

  Liked by 2 people

 3. Ivana Mali says:

  Tipicno za kulture sa visokim indeksom distance moći je to da poštuju hijerarhiju i da lako prihvataju nejednakost u drustvu. Kod takvih drustava titule su jako važne. Takvi su i Arapi, koje ja proucavam, a imam malo iskustva i sa Nigerijcima.

  Liked by 2 people

  1. Liliana K says:

   Slazem se 😊

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s